Kristalbos — Jabeekerbos-parallellogram

Geplaatst op

De dagboek-items met als titel ‘Kristalbos’ vormen een geheel en zijn onderdeel van een nieuw project. Sinds eind 2017 heb ik mijn onderzoek naar natuur en levensenergie uitgebreid van het Schinveldse Bos, dat me vele jaren inspireerde, naar zes andere bossen in een straal van ± 10 km rond mijn woonplek in Schinveld. Het Kristalbos-verhaal omvat teksten, foto’s, plattegronden en schilderijen. In Kristalbos — Inleiding kan men algemene informatie vinden over dit project.

Laat me even hier zijn
in maagdelijke ruimte,
laat me even negens heengaan,
windstil wiegen in boomtijd.

Kleine eik die in 22 jaren nauwelijks groeide

Stromend oranje en diep blauwviolet

In het middelpunt van de ‘Jabeekerbos-driehoek’ bevindt zich een plek die altijd al meer aantrekkingskracht op me uitoefende dan andere plekken in dit bos. Ook hier weer enkele ronde en ovale kuilen.

Op 4 december 2017 bezoek ik samen met Lidy de centrale plek opnieuw. Ik heb het gevoel dat het beeld dat ik van deze plek heb nog niet compleet is. Opvallend is een plek naast twee dennen waar ondergroei ontbreekt. Hier is de fijne levensenergie voelbaar van een plek van Evenwicht. Maar ook een nieuwe kwaliteit. Lidy noemt het ‘verbinding’ en ze neemt het waar als stromend oranje dat uitstraalt over de andere plekken rondom. Tot slot vinden we nog een plek die zacht en lieflijk aanvoelt en het maakt me blij als ik me zacht wiegend overgeef aan deze aanwezigheid (een plek van een hoger elementen-wezen; kleur diepblauw-violet). Nu voelt het compleet en kan ik aan het eerste schilderij beginnen. Maar dan krijg ik een stevige griep en moet ik dit alles een maand lang loslaten.

Het middelpunt van de driehoek/cirkel in het Jabeekerbos

Eén boom en heldere geometrie

Eind januari, na enkele weken griep en tijd voor bezinning, is de aanzet tot de nieuwe serie ‘Kristalbos’ gezuiverd van overdadigheid. In de maanden voordat ik ziek werd wilde ik teveel begrijpen en weten van al wat me ontroert, terwijl het toch vooral een gevoel van vreugde en verwondering is dat me naar deze plekken voert. Het tweede schilderij in de Kristalbos-serie straalt dan ook de eenvoud uit van heldere geometrie als vormkracht van het levens-energetisch veld, met daarin een kleine eik.

Parallellogram, 40×50 cm, januari 2018

Vervolgens begin ik aan een derde schilderij; de aandacht voor deze plek (buiten me) zet ik om in een innerlijk beeld van aandacht. Ik wil de markante bomen, als de belichaming van deze plek, laten opgaan in een etherisch beeld waarin verschillende bronnen van licht samenkomen.

Eik die zijn takken buigt naar de plek van evenwicht en verbinding

Vanuit de ondergrond van het schilderij schemert oranje door de hoofdkleur violet heen, en de oranje schitteringen van de ongeziene levens-energie vormen tevens de laatste laag. Ik probeer lossere verfstreken te combineren met fijne arceringen.

Plek van Verbinding, 70×100 cm, februari 2018